//
Je leest...
Wedstrijden, Wereldbeker

Sven pakt met klasse record in Koksijde

Sven Nys lijkt de laatste weken maar niet te stoppen. Na een fletse start kwam Nys alsnog voor de zesde keer op het hoogste schavotje van de zandcross in Koksijde terecht. Niels Albert werd vlak na Nys tweede.

Sven Nys tijdens het WK in Koksijde 2012. © Paul Sweeck

Bij de start van de Wereldbekercross in Koksijde deden de toppers Nys en Albert het rustig aan. Vantornout mocht het relaas van de cross openen. Radomir Simunek en de Fransman Francis Mourey volgden in zijn kielzog. Bart Aernouts was ook goed weg, maar kreeg later te maken met een lekke band. Aernouts zou wel nog een goede cross rijden en werd vierde.

Het parcours lag er zwaar en vettig bij door de regenval van de voorbije dag. In sommige bochten was het dan ook uitgeblazen voor schuivers en valpartijen. Bart Wellens mocht als eerste kennismaken met het fenomeen water en slijk in een bocht. Wellens maakte een tuimelperte en werd zo voorgoed naar de achtergrond verwezen.

Cross voor Albert, game over voor Nys?
Sven had zijn fletse start nog niet helemaal verteerd en leek alles op morgen te zetten. De Belgische Kampioen bleef hangen op 20 seconden. Niels Albert daarentegen kwam aansluiten bij de kop van de koers en stak helemaal het vuur aan de lont. Albert verhoogde met een stevige snok het tempo. Alleen naaste concurrent in het klassement, Kevin Pauwels en een verdomd sterke Mourey konden in het zog van Albert blijven hangen.

De diesel van Sven kwam langzaamaan toch op gang. Met gretigheid verkleinde de Kannibaal uit Baal stelselmatig de achterstand op de kop. In die kop rommelde het ondertussen ook stevig. Niels Albert liet zien dat hij de betere van de drie leiders was. Kevin Pauwels ging het echter minder goed af. Pauwels maakte op dezelfde plek als Bart Wellens een stevige val en verloor veel tijd en plaatsen wanneer hij ook nog eens zijn stuur moest aanpassen. Achterin maakte ook Klaas Vantornout een val. Slechte dag voor Sunweb-Revor dus, maar zo lag de weg voor Nys helemaal naar voor open. Pauwels zou pas twaalfde eindigen en daarmee ook een heel pak punten in het Wereldklassement verliezen.

Al was het nog maar de vraag of Nys Albert nog kon inhalen. Een lange tijd leek het ernaar uit te zien dat Albert de winnaar zou worden. Toen Nys echter Mourey pakte, ging Sven voluit door. Het spel was dus nog niet gespeeld.

Mental Breakdown
Albert voelde de hete adem van Nys in z’n nek en dat deed de Wereldkampioen twijfelen. In de zandstroken waar Nys in één ruk een pak voorsprong goedmaakte, stond Albert bijna stil en kreeg Nys als het ware de aansluiting bij de kop cadeau.

Albert bleef echter wel de bovenhand houden in de tempostroken. De renner van BKCP-Powerplus plaatste een stevige tempoversnelling en Sven leek zelfs een tijdje te breken. Al was het verhaal van Koksijde daarmee nog niet geschreven. Nys vond opnieuw aansluiting bij de kop. Samen gingen ze de laatste spannende ronde in.

De Wereldkampioen gaf de koppositie echter niet af. Sven begon te speculeren op de spurt. Wanneer Albert in de beruchte gladde bocht waarmee Wellens en Pauwels al te maken kregen onder druk een slipper maakte, maakte Nys een magistrale correctie en wist zo de kop van Albert over te nemen.

Op de voorlaatste zandduin reed Sven helemaal naar boven, buiten de verwachtingen van Albert om. Albert verloor kostbare tijd en reed zich op de laatste zandstrook ook nog eens helemaal vast. Daarmee behaalde Nys op een erg klassevolle manier zijn 6de overwinning in Koksijde. Een record waarmee hij Erwin Vervecken met glans achter zich laat. Iets om fier op te zijn…

Uitslag

  1. Sven Nys
  2. Niels Albert
  3. Francis Mourey
  4. Bart Aernouts
  5. Klaas Vantornout

Volledige resultaten Koksijde 2012

Download het volledige klassement

Advertenties

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Pakt Sven dit weekend 60ste overwinning in Superprestige? « Nieuws Over Sven Nys - 24 november 2012

Wat vind jij? Reageer hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volgende wedstrijd

  • Verjaardag Sven Nys 17 juni 2018

Meest recente foto's:

Advertenties
%d bloggers liken dit: