//
Je leest...
Wedstrijden

Sven Nys geeft op in Londen

Jaroslav Kulhavy © Wikimedia Commons

Sven Nys heeft zijn beoogde doel, een top 8, niet kunnen waarmaken tijdens de mountainbikewedstrijd op de Spelen. De Tsjech Kulhavy pakte het goud.

Vier jaar. Zo lang heeft Sven Nys uitgekeken naar de wedstrijd op de Olympische Spelen in Londen. ‘Het wringt dat ik in Peking in de laatste 200 meter mijn achtste plaats moest afgeven, anders had ik een Olympisch diploma gehad’, aldus Sven Nys bij de ochtend op de grote dag.

Omdat Nys pas rond 40ste stelling mocht starten, was het meteen aangewezen bliksemsnel te starten. En dat doet Nys. Hij is na de eerste bocht meteen rond de 16de plaats terug te vinden. Daarmee verwezenlijkt een eerste stap in het plan naar een Olympisch diploma.

Voor Kevin Van Hoovels gaat het echter een stuk minder. Van Hoovels kon veel verder vooraan starten, maar kreeg af te rekenen met een erg slechte start. Van Hoovels, die het op het BK MTB nog moest afleggen tegen Kevin Pauwels, zal pas als 40ste de eerste bocht indraaien.

Het tempo ligt onmiddellijk erg hoog op het kurkdroge parcours in Essex. Dat zorgt voor een snelle afscheiding op het parcours. Het peloton wordt op een lint getrokken dat door de technische parcours direct uiteen wordt gebroken.

Eén van de eerste pechvogels is de Brit Liam Kileen. Kileen viel bij een technische passage. Hij geeft op met een breuk aan de enkel.

Kileen is echter niet de enige pechvogel. Ook uittredend Olympisch kampioen Julien Absalon had zijn dagje niet. Na een kleine val reed Absalon lek. Door het hoge tempo zakte de Fransman meteen terug. Absalon zou wat later opgeven.

Ook bij de Belgen staat Murphy achter de hoek. Net op het moment dat Nys enkele plaatsjes lijkt te kunnen opschuiven, rijdt de Kannibaal uit Baal lek. Ook Nys zakte terug en zou wat later opgeven.

Op dat moment hebben we vijf leiders in de koers. Kulhavy, Schurter, Fontana, Hermida en de Zuid-Afrikaan Stander leiden met een comfortabele voorsprong op de achtervolgers. Zij zullen strijden voor de medailles.

Van Hoovels is ondertussen aan een inhaalrace begonnen. Hij rijdt lang rond op plaats 25, maar zal alsnog als 19de eindigen.

Voorin wordt het duidelijk dat Kulhavy, Fontana en Schurter de beteren zijn. Stander en de Hermida moeten lossen.

Zo gaan we naar een spannende laatste ronde. Om de haverklap krijgen we aanvallen. Eerst waagt Kulhavy zijn kans, vervolgens willen Fontana en Schurter een beslissend gaatje slaan. Geen van de drie slagen daar echter in.

Bij een allerlaatste krachtpunch van Schurter moet de Italiaan Fontana echter lossen. Fontana kreeg te maken met zadelbreuk en zal zonder zadel alsnog een bronzen medaille binnenhalen.

Op de allerlaatste helling naar de finish ziet de Tsjech Kulhavy een gaatje. Hij plaatst een verschroeiende aanval. Schurter verliest enkele meters. Die enkele meters zullen echter voldoende blijken voor het goud. Niet Absalon, maar Kulhavy pakt de gouden medaille op de laatste dag van de Spelen.

Advertenties

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Zo verliep Svens weg naar de Spelen « Sven For London 2012 - 12 augustus 2012

  2. Pingback: Zo verliep Svens weg naar de Spelen « Nieuws Over Sven Nys - 29 september 2012

Wat vind jij? Reageer hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volgende wedstrijd

  • Verjaardag Sven Nys 17 juni 2018

Meest recente foto's:

Advertenties
%d bloggers liken dit: