//
Je leest...
Interviews

Op de sofa met…Karl Vannieuwkerke!

Een nieuw jaar, een nieuwe reeks. Op de sofa komen alleen mensen die iets van koers kennen, grote renners uit vervlogen of hedendaagse tijden. Sportjournalisten van hoog niveau waarvan ik de koerskennis of het inzicht alleen maar kan benijden. Een selectiecategorie waar Karl Vannieuwkerke probleemloos in past. Hij behoeft geen inleiding, is al jaren journalist bij de VRT en behoort tot de top. De eerste ronde van onze nieuwe reeks leest u hier.

”Een echte pantomime”

– Beschrijf de persoon Karl Vannieuwkerke eens. Wat drijft u als wielerfan?

Ik denk dat ik in eerste instantie een sportdier ben. Van zodra ik kon schrijven hield ik fiches en schriftjes bij waarin ik informatie neerpende over sportfiguren. Dat waren vaak wielrenners, maar konden even goed voetballers, zwemmers, atleten of een schoonspringer zijn.
– Wat is voor u het mooiste veldritmoment uit heel je commentatorcarrière?

Het mooiste en tegelijk ook meest vreemde en bevreemdende moment was het interview met de wenendeMario De Clercq en Sven Nys op de rand van het podium in Sint-Michiels-Gestel in 2000. Het had veel weg van een pantomime, een toneelstuk in gebaren . Richard Groenendaal was wereldkampioen geworden…en daar zaten ze dan. Ontgoocheld en boos tegelijkertijd.

– Typeer de renner Nys eens.

Sven Nys is het prototype van de topsporter. Altijd 110% met zijn vak bezig. Ik denk dat hij later nergens spijt van zal hebben. Veel sporters moeten terugblikken en vaststellen dat ze veel hebben laten liggen. Sven zal dat nooit meemaken. ‘Wie klasse heeft en geen karakter heeft eigenlijk geen klasse maar een talent dat hij laat vliegen in de wind!’ Dat moet zowat het levensmotto van Sven Nys zijn geweest.

”Te grote druk”

– Wie is je favoriet voor het WK in Tabor? Waarom?

Stybar is de te kloppen man. Thuisrijder, extreme motivatie en een enorm atletisch potentieel. Hij zal dezelfde favorietenrol krijgen als Lars Boom in Hoogerheide en misschien dat de druk hem net als Boom te groot wordt.

– Maak de balans eens op van het voorlopige veldritseizoen?

Niels Albert is met voorsprong de man van het seizoen, Stybar maakt ondertussen deel uit van de absolute top en Sven Nys is nog lang niet versleten, maar zal – nuchter als hij is – wel beseffen dat de hegemonie van vroeger niet meer te herstellen is. Wat geen schande is.

– Vond u het een verstandige keuze van Sven om uit de wedstrijd van de Superprestige in Diegem te stappen en zo mogelijk zijn klassement te verliezen?

Ik kon zijn uitleg over de verzuring door het lopen wel volgen. Commentator Philippe Maertens overdreef en had de gevolgen van zo’n looppassage op de weg en naar beneden beter moeten inschatten. Vooral het naar beneden lopen zou dodelijk zijn geweest en hem allicht iets minder frisheid hebben opgeleverd en wie weet de zege in Loenhout hebben gekost.
De toekomst voorspellen.

– Vreest u niet voor de toekomst van het veldrijden (nu Albert in 2012 waarschijnlijk voor de weg gaat kiezen)?

Daar vrees ik inderdaad voor. Het zal in Vlaanderen wel blijven bestaan, maar de nieuwe lichting (die na Niels Albert komt) weegt zowel op het vlak van persoonlijkheid als op het vlak van fysieke capaciteiten toch te licht om zoveel mensen te blijven bekoren. We moeten na een periode van hoogconjunctuur dus echt wel rekening houden met een zware terugval.

– Wie is je man voor de toekomst van de jongere renners?

Dat is het probleem. Misschien dat de kleinste van de broertjes Sweeck wel een grote kan worden, maar de weg is nog lang.

– Bedankt Karl!

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Wat vind jij? Reageer hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Volgende wedstrijd

  • Verjaardag Nieuws Over Sven Nys 5 februari 2019

Meest recente foto's:

Advertenties
%d bloggers liken dit: